Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Θάβουν» την αλήθεια για τους μετανάστες

Τι προκαλεί τα κύματα της μετανάστευσης; Ποιος φταίει; Πόσο «δογματικές», «ξύλινες» και «γενικόλογες» είναι οι αναφορές των κομμουνιστών που καταδεικνύουν τον ιμπεριαλισμό ως αιτία του φαινομένου της προσφυγιάς, και που αν δεν αντιμετωπιστεί δεν πρόκειται να υπάρξει ανάσχεση του προβλήματος;

Αντί άλλης απάντησης στα παραπάνω, ας δώσουμε το λόγο στους «ειδικούς»:

*

Στα 42 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων σε όλον τον κόσμο μέσα στο 2008. Στην ετήσια έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) τονίζεται πως οι ξεριζωμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα έφθασαν τα 26 εκατομμύρια ενώ οι πρόσφυγες σε άλλες πατρίδες, μεταξύ τους και όσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ανέρχονται στα 16 εκατομμύρια, ένας αριθμός μικρότερος κατά 700.000 αναλογικά με το 2007. Εντούτοις, «οι νέοι υποχρεωτικοί εκτοπισμοί του 2009, που δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια τούτη έκθεση, έχουν ισοσκελίσει αυτήν τη μείωση», υπογραμμίζεται στο ίδιο κείμενο.

Κυρίως αυτό οφείλεται στις συρράξεις στη Σρι Λάνκα, στη Σομαλία και στο Πακιστάν, όπου η επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν στην επαρχία Σουάτ και μόνο αυτή έχει προκαλέσει την έξοδο 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων. Οπως τονίζει ο Υπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, η κρίση των προσφύγων στο Πακιστάν είναι «ίσως εκείνη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις από την κρίση στη Ρουάντα» το 1994. Η Αρμοστεία αποκαλύπτει επίσης πως το 80% των προσφύγων προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ο Γκουτέρες επέκρινε τις πλουσιότερες χώρες για την πλημμελή υποστήριξή τους στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, είτε στο Πακιστάν, είτε σε άλλες περιοχές.

Σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να προστεθεί και επιβράδυνση του συνολικού αριθμού των επαναπατρισμών (περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι), που αντανακλά, όπως τονίζει η Αρμοστεία, την επιδείνωση της κατάστασης στην ασφάλεια στο Σουδάν, ή το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επαναπατρισμοί μειώθηκαν κατά 17% και η επιστροφή των εκτοπισθέντων προσώπων κατά 34%.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά πως «τουλάχιστον 5,7 εκατ., πρόσφυγες ζουν στη λήθη», μη διαθέτοντας «καμία άμεση λύση ενόψει». Μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισθέντων περιλαμβάνονται το Ιράκ (2,6 εκατομμύρια), το Νταρφούρ (2 εκατομμυρια) και η Σομαλία (1,3 εκατομμύρια). Και κάτι ακόμα: Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες υπό την ευθύνη της Αρμοστείας είναι Αφγανοί και Ιρακινοί.

*

Αυτά περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πλευρές της οποίας μεταδόθηκαν από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ αυτών και το ΑΠΕ που ήταν και η πηγή της στήλης για την άντληση των στοιχείων. Κι όμως. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έφτασαν στην λεγόμενη κοινή γνώμη. Τα ΜΜΕ, που βομβαρδίζουν καθημερινά τον ελληνικό λαό με τον παραληρηματικό λόγο των εκπροσώπων του ρατσισμού και του εθνικισμού, που διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα μεταδώσει «πρώτο» την είδηση για τη συγκρότηση στρατοπέδων συγκέντρωσης, την «έθαψαν» την έκθεση. Γιατί, άραγε;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ